Köpa valp från Maybe Tails


Läs detta innan du vill köpa valp av mig!


Dom hundar jag har som mål att avla fram i min uppfödning passar dig som vill vara aktiv med din hund. För mig betyder aktivitet inte att man går promenader, cyklar eller springer, för mig betyder det att du aktiverar och arbetar med din hund. Har du en tävlingsambition bruks/lydnad/vallning/agility eller behöver din hund i praktiskt arbete på gården har du förtur att köpa valp.


I min stamtiks linjer finns ett visst mått av skärpa och vakt vilket innebär att dom inte passar som sällskapshundar.


Själv tävlar jag numera endast i vallning och målet är att hundarna ska bli duktiga vall och brukshundar. Då krävs det att dom kan arbeta självständigt, är nyfikna, orädda, lekfulla och har ett stort mått av ”jävlar anamma”. Idag kan du se kennelstatistik på SKK hunddata vilket kan vara en god hjälp för dig när du bestämmer dig för att köpa valp.


Om hundens färg, ögonfärg eller svanslängd är det som står högst på din önskelista så är jag inte rätt uppfödare för dig. Jag har all respekt för om du absolut inte vill ha stubbsvans eller hund med blå ögon o.s.v. men förvånansvärt ofta får man utryckliga önskemål "Jag letar efter en bluemerle med blå ögon och stubbsvans. Vad kostar den och när kan du leverera....."

För mig är det viktigast att rätt hund kommer till rätt ägare och jag/vi lägger väldigt mycket energi på att verkligen få till det. Vi lever så tätt impå valparna under 8 veckor så redan när dom är ca. 4 veckor ser man vilka personligheter dom börjar bli.


Jag vill helst att du har som mål att meritera upp din hund i Vallning eller Bruks. Det är viktigt för mig som uppfödare av arbetande ras. Vallningen talar om ifall vallinstingten finns (det dom är avlade för) och om den finns så duger hunden oftast till alla typer av arbete. Bruksarbete talar om ifall nyfikenhet, självständighet, föremålsintresse och uthållighet finns i hunden. Alla viktiga egenskaper för mig som uppfödare att se och för att kunna göra ett fortsatt gott avelsarbete. Är du nyfiken på hur jag tänker, väljer avesdjur o.s.v. är du välkommen att höra av dig.


Vill också att du höftledsröntgar hunden när den är strax över året.


Jag vill att du kommer på det MH som jag arrangerar för varje kull och lite skämtsamt brukar vi säga att det är egen begravning eller löp som gäller för att utebli.

Framförhållningen på MH´t är oftast nästan ett år så jag tror och vet att det går att planera in.


Det är också bra om du kommer på de läger och träffar som jag anordnar. För mig är det viktigt att vi håller kontakten och det är viktigt för mig att få se vad det blir av hundarna för att kunna göra en utvärdering. Självklart får du också träningshjälp om du behöver och jag/vi vill finnas för dig och din hund hela hundens liv. På kennelträffarna som anordnas har vi oftas en eller flera instruktörer och man tränar på den nivå man är. Vi brukar dessutom ha väldigt trevligt tillsammans

(se under läger och träffar).


Om du/ni kan ställa upp på det som står här ovan och  fortfarande skule vilja köpa en Maybe Tailsare så är du välkommen att ta kontakt för vidare diskussioner.


I ett Facebook inlägg på en Aussiesida hittade jag detta skrivet av en mycket kunnig och duktig hundförare som tävlat upp sina 2 Australian Shepherd på mkt hög nivå bl.a. Lydnads SM, Bruks SM och Agility SM. Mia Oscarsson vet vad hon pratar om och har kloka tankar. Inlägget startade med att en hårfrisörska var intresserad av rasen och undrade om den var lämplig att ha på salongen. Självklart massor av svar från mer eller mindre duktiga "förstå sig påare" och Mias inlägg är så bra. Läs och fundera en stund på vad hon skriver. Jag har självklart fått ok av Mia att använda hennes text.


Mia Oskarson Lite allmänna tankar om hund/valpköp:

Det man ska tänka på - med alla hundar, men framför allt om man vill köpa en bruksras (eller annan ras av arbetande typ) - är att man givetvis ska fråga efter och lyssna på andras erfarenheter, men sen måste man ställa in sig på att man kan få en individ som inte alls följer dessa (partiska) berättelser och ta dem som sanning, utan man får ha en plan för saker som kan uppkomma beroende på rasen man köpt.

För det är inte alls så att "hunden blir vad man gör den till" (det är en asgammal skröna som har gjort många hundar och hundägare djupt olyckliga om de gått på den). Visst att beteenden till stor del handlar om träning, men hunden kommer alltid med ett genetiskt arv som man inte kan göra någonting åt. Sen kan man ju i vissa fall träna så det genetiska arvet inte visar sig så mycket (beroende på beteende, situation, hundindivid och även individen som äger/tränar hunden), men det beror ju på hur gravt beteendet är.

Det jag menar är, om vi nu ska ta vakt som exempel, är att man måste vara förberedd på att man KAN få en hund som har stor vakt och integritet, och då kanske inte går att ha som TS beskriver det på en frisörsalong eftersom detta både kan stressa hunden och skrämma kunder. Då behöver man ju ha en plan B för var hunden ska vara på dagarna, och hur man ska träna så vakten blir hanterbar alt vem man ska ta hjälp av, så det inte blir en total överraskning för en OM man får en hund med mycket vakt i sig, och man kanske inte har kunskapen själv i hur man tränar så det blir hanterbart.

Hoppas på det bästa men planera för det värsta är ett av mina ledord, då behöver man oftast inte bli "tagen på sängen" utan man har funderat igenom och har en plan på vad man ska göra om hunden man köper uppvisar "svårare" beteenden som man vet kan finnas i rasen. Jag tycker tyvärr att jag ofta ser folk som säger att de vill ha en aussie men sen blir HELT förvånade när hunden visar egenskaper och beteenden som är helt naturliga och att förvänta sig när man köper en bruksras med vall och vakt i sig.

Och för att vara extra tydlig: Det är inget FEL på en hund som vaktar/har vakt i sig (ibland låter det nästan som att folk tycker det), det är helt enkelt en del av rasen australian shepherds bakgrund som ofta visar sig.



Raderna nedan hittade jag på uppfödar kollegan Susanna Skoglunds hemsida och jag tycker dom är 

bra så jag tar mig friheten att citera dom:


Hjälp rasen åt rätt håll!

Stöd de uppfödare som väljer att sammarbeta och följer rasklubbens riktlinjer och avelsarbete. Valpkullar som följer rasklubbens valphänvisningskrav finns under rasklubbens valphänvisning. Dessa valphänvisningskrav är satta för att följa RAS riktlinjer och utveckla australian shepherden åt rätt håll. Rasen är en vall och brukshund!